返回列表 回复 发帖
100KHz乜鬼都夠喇
Pentaxlam 发表于 2018-4-7 20:05
發燒友一向都是貪得無厭!
索驥樂傳真,不識體人心;
深情盡內歛,細意藏腦深!
18# banny_seng 哗,咁就担凳仔霸位
22# 老版
給你兩個,網上的圖,一個是兩級共陰,另一個是SRPP,都是輸出接電位器。P.S. 我沒有造過這兩線路,效果不知!
發燒友一向都是貪得無厭!
banny_seng 发表于 2018-4-8 19:56
今日好黑仔!
休息聽左成個上午,靚聲又正常
下午聽聽下左面聲道不正常,原來700仔內高音單元甩線,焊番又正常番,聽左3小時
晚餐後,一開機幾秒,後級其中一隻6L6發出閃光(CD仍然未按Play)跟住自動熄機
唉,估吾到只聽幾日就出事.........
而家唯有駁番部原子粒後級,雖然冇咁靚聲,頂住先,冇計
I love PENTAX
I like Paul-Mauriat
我信運氣,這世界永遠都是運氣佔一半努力佔一半,當運氣差時真是要避一避!
24# Pentaxlam 會唔會是那隻膽突然死亡呢?話是話,舊裝膽是靚聲,又很多都很耐用,可惜不時都有一隻突然死亡。
我總數燒過3隻Mullard EL34,很肉赤!
只要有心機,配返四隻一套都不難的。
24# Pentaxlam 會唔會是那隻膽突然死亡呢?話是話,舊裝膽是靚聲,又很多都很耐用,可惜不時都有一隻突然死亡。
我總數燒過3隻Mullard EL34,很肉赤!
只要有心機,配返四隻一套都不難的。 ...
banny_seng 发表于 2018-4-11 23:26
我最肉赤係在麗珊買果隻貓乸12AX7,當年三百幾元枝,放落前級度1日就死
我信運氣,這世界永遠都是運氣佔一半努力佔一半,當運氣差時真是要避一避!
banny_seng 发表于 2018-4-11 23:02
之前部後級突然死,我已經心有不測預兆
點知另一部咁快又出事(最邪係700仔內分音器甩埋線)
23# banny_seng 这个够简单,得闲凑料玩玩,多谢老B
我最肉赤係在麗珊買果隻貓乸12AX7,當年三百幾元枝,放落前級度1日就死
Pentaxlam 发表于 2018-4-12 20:02
真貓乸12AX7又點會咁平,那間是出名的"白"店!
之前部後級突然死,我已經心有不測預兆
點知另一部咁快又出事(最邪係700仔內分音器甩埋線)
Pentaxlam 发表于 2018-4-12 20:04
我都有原子粒後級,要唔要試下轉口味?
我都有原子粒後級,要唔要試下轉口味?
banny_seng 发表于 2018-4-13 10:59
可以最好,因為最近實在太邪了
可以最好,因為最近實在太邪了
Pentaxlam 发表于 2018-4-13 18:57
1/5才最後決定吧!
1/5才最後決定吧!
banny_seng 发表于 2018-4-13 19:10
OK............
34# Pentaxlam 我應該估到你部膽後的問題,也想到解決的方法,到時看我估不估中。
34# Pentaxlam 我應該估到你部膽後的問題,也想到解決的方法,到時看我估不估中。
banny_seng 发表于 2018-4-15 23:35
36# Pentaxlam 出問題好大機會是關機那一刻,LC濾波的L很大(為了好聲),電源牛的H(電感)也很大(也是為了好聲)。
板主你好,上次見你的V1及V2 ,12AX7屏極昰用 變壓器今次有用是否實驗結果效果不理想,另外你今次有繪到陰極的 MOS FET管正好給我作參考,我現在正想改良我部後級的輸入部分,因為都是用12AX7差分電路做輸入級
板主你好,上次見你的V1及V2 ,12AX7屏極昰用 變壓器今次有用是否實驗結果效果不理想,另外你今次有繪到陰極的 MOS FET管正好給我作參考,我現在正想改良我部後級的輸入部分,因為都是用12AX7差分電路做輸入級 ...
hoi 发表于 2018-4-28 20:12
你好,其實各有各好,用變壓器(其實我用的是UTC推挽電感器)的膽味更好,動態感覺也更強,今次這個是追求超低失真原汁原味;老實說,兩部前級現在都在手上。
板主你好,記憶中上次你用的變壓器好像是國內某隻自產的 應該是 1比1 初次級都各自接到二個屏極